Archiwum listopad 2014


Mini Hot Dogi
Autor: spisapina | Kategorie: Jedzenie 
Tagi: jedzenie   przepisy   gotowanie   pieczenie  
21 listopada 2014, 09:41

SKŁADNIKI:

 18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych   3 dag drożdży świeżych
1,5 łyżeczki cukru
2 żółtka
0,5 szklanki mleka 2% lub 3,2%
3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18%
1,5 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
40 dag mąki pszennej
1 białko

SPOSÓB WYKONANIA:

 Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdże zasypać cukrem, a gdy się rozpuszczą wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać olej, następnie śmietanę i na końcu lekko podgrzane ale nie gorące mleko. Wymieszać dokładnie. Wlać całość do przesianej i wymieszanej z solą mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 25 cm. Wycinać radełkiem paski o szerokości około 2 cm i długości 20 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem. Każdy pasek zawijać spiralnie wzdłuż kiełbaski. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Kiełbaski zawinięte w ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Piec 18 – 20 minut do zarumienienia.

Ciasteczka wyśmienite
Autor: spisapina | Kategorie: Jedzenie 
Tagi: jedzenie   przepisy   gotowanie   pieczenie  
21 listopada 2014, 09:17

  Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywał się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.


 

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU ROLNEGO:

 

 Wygląd (zewnętrzny i na przekroju) 

Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.

 Kształt (zewnętrzny i na przekroju) 

Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.

Wielkość  

Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm. Wysokość 1-1,4 cm.

 Barwa (zewnętrzna i na przekroju) 

Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

Konsystencja, "wrażenie w dotyku" 

Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.

 Smak i zapach 

Smak delikatny, słodki, maślany - typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.

Ciasteczko wyśmienite.

 Ciasteczka cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, "Piwnicy Pod Baranami", Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym.