| Kategorie: Jedzenie
Tagi: jedzenie przepisy gotowanie pieczenie
21 listopada 2014, 09:41
SKŁADNIKI:
18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych 3 dag drożdży świeżych1,5 łyżeczki cukru
2 żółtka
0,5 szklanki mleka 2% lub 3,2%
3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18%
1,5 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
40 dag mąki pszennej
1 białko
SPOSÓB WYKONANIA:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdże zasypać cukrem, a gdy się rozpuszczą wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać olej, następnie śmietanę i na końcu lekko podgrzane ale nie gorące mleko. Wymieszać dokładnie. Wlać całość do przesianej i wymieszanej z solą mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 25 cm. Wycinać radełkiem paski o szerokości około 2 cm i długości 20 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem. Każdy pasek zawijać spiralnie wzdłuż kiełbaski. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Kiełbaski zawinięte w ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Piec 18 – 20 minut do zarumienienia.