Mini Hot Dogi


Autor: spisapina | Kategorie: Jedzenie 
Tagi: jedzenie   przepisy   gotowanie   pieczenie  
21 listopada 2014, 09:41

SKŁADNIKI:

 18 – 20 małych, cienkich kiełbasek, np. koktajlowych   3 dag drożdży świeżych
1,5 łyżeczki cukru
2 żółtka
0,5 szklanki mleka 2% lub 3,2%
3 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18%
1,5 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
40 dag mąki pszennej
1 białko

SPOSÓB WYKONANIA:

 Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdże zasypać cukrem, a gdy się rozpuszczą wymieszać dokładnie z żółtkami, dodać olej, następnie śmietanę i na końcu lekko podgrzane ale nie gorące mleko. Wymieszać dokładnie. Wlać całość do przesianej i wymieszanej z solą mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 25 cm. Wycinać radełkiem paski o szerokości około 2 cm i długości 20 cm. Posmarować roztrzepanym białkiem. Każdy pasek zawijać spiralnie wzdłuż kiełbaski. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Kiełbaski zawinięte w ciasto układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Piec 18 – 20 minut do zarumienienia.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz