Ciasteczka wyśmienite
| Kategorie: Jedzenie
Tagi: jedzenie przepisy gotowanie pieczenie
21 listopada 2014, 09:17
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywał się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod wypieku ciasta.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU ROLNEGO:
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągłe ciasteczko ze śmietankowo-kremową warstwą lukru, z widoczną liniową warstwą marmolady owocowej.
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Okrągły, na przekroju prostokątny, z widoczną linią przekładki z marmolady owocowej.
Wielkość
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm. Wysokość 1-1,4 cm.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.
Konsystencja, "wrażenie w dotyku"
Delikatna, krucha, właściwa dla ciast kruchych.
Smak i zapach
Smak delikatny, słodki, maślany - typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.
Ciasteczka cieszą się tak ogromnym powodzeniem, że nie mogło ich zabraknąć na uroczystościach i bankietach odbywających się m.in. w Akademii Rolniczej w Krakowie, "Piwnicy Pod Baranami", Krakowskim Okręgowym Związku Zapaśniczym.
Dodaj komentarz